Fish&chips er ”nasjonalretten” i London, og dette er selvsagt noe man bør smake når man er i byen. Man kan kjøpe fish&chips nesten overalt.
Hvem oppfant fish&chips?
Fish&chips er en hurtigmatrett som består av fisk og frityrkokte poteter (pommes frites). Retten er opprinnelig engelsk, men spises i hele Storbritannia, og i mange andre land. Retten ble ikke funnet opp i nyere tid. Allerede på 1600-tallet spiste folk deigdyppet fisk som ble frityrkokt i planteolje. Denne retten kom til England med spanske og portugisiske jøder, og retten ble en suksess i London. Poteten kom til England på 1600-tallet, og i Nord-England ble det populært å steke opphakkede poteter. En eller annen fant på å blande de to rettene, og den første butikken som solgte fish&chips åpnet i London i 1860. Siden den tid har den vært innbyggernes favorittmat, og retten var faktisk en av få varer som ikke ble rasjonert under krigen.
Hva består retten av?
Fish&chips lages vanligvis av torsk eller annen hvitfisk. Retten serveres med salt og eddik. Småbiter som faller av under stekingen blir solgt som såkalte ”scraps”, og er også populært. På toppen kan man ha en saus, for eksempel:
• Ketsjup
• Remulade
• Karrisaus
• Tartarsaus
• Majones
• Brun saus
Annet tilbehør kan være ertestuing, syltet løk og syltede egg.
Lag retten selv
Dette trenger du for å lage fish & chips til 4 personer:
• 700 gram torskefilet
• 240 gram hvetemel
• 1 ts salt
• 3 ts bakepulver
• 2,5 dl vann
• 2 eggeplommer
• 1 ts sitronsaft
• 1 ts sennep
• 1 fedd hvitløk
• 2 dl olje
• 3 stk. sylteagurk
• 3 ss kapers
• Pommes frites
Finn hele oppskriften og framgangsmåten på Godfisk, eller få god hjelp fra videoer på nettsider som Youtube.